lauantai 26. huhtikuuta 2014

Valmennusta ja osteopatiaa

Tiistaina meillä oli taas tunti. Nana oli aiva hirveä. En ollut ratsastanut sitä itse koko pääsiäisenä, kun meidän vuokraaja kävi kaikki päivät.Ei siten ollut ihan viritetty mun avuille ja sen kyllä huomasi. Nana näytti ulos päin hetkittäin ihan hyvältä, mutta se painoi kädelle ihan koko ajan. Sain kannatella sitä kädet rakoilla koko tunnin ja mieli oli kyllä todella maassa sen jälkeen. Tunnilla tehtiin avoja ja voltteja ravissa ja laukassa sekä siirtymisiä käynti-ravi ja ravi-laukka.

Keskiviikkona koitin Nanalle kankia ensimmäistä kertaa. Aluksi se oli kovinkin ihmeissään, että mitä hänen suuhunsa oli laitettu :) Jonkun verran se aukoi suutaan ratsastuksen aikana, mutta muuten meni ihan ok. Mitenkään erityisesti se ei liikkunut niilläkään, mutta tulipahan kokeiltua, että mitä se sanoo.

Kyllähän se alkaa kouluhevoselta näyttämään, kun vaihtaa nivelet kankiin :)
Perjantaina meillä kävi osteopaatti Carita Reijonen tutkimassa ja hoitamassa Nanan. Nanalla on ollut lannerangan alueella sellainen iso jumipaikka mitä ei hieromalla ole saatu auki. Lisäksi se on ottanut oikealla takajalla jonkun verran lyhyempää askelta ja se on näkynyt selvästä mm laukassa, kun vertaa oikeaa ja vasenta laukkaa, niin se ei oikein ole jaksanut kunnolla ponnistaa sillä oikealla takajalalla.

Carita löysi kaikkea mahdollista Nanasta. Ensinnäkin selkärangan faskiat eli lihaskalvot oli todella kireät. Tämän vuoksi hieronnasta ei ole ollut mitään hyötyä, kun ne faskiat ei ole antaneet periksi. Parista paikasta taisi olla todella tiukassa, kun Nana koitti joko paeta paikalta tai purra mua, kun pidin siitä kiinni. Saatiin ne kuitenkin hyvin aukeamaan ja toivottavasti Nanan on nyt helpompi liikkua ja olla. Oikeasta takajalasta löytyi lyhentynyt jänne, jonka nimeä en nyt enää muista. Se on siinä lautasen alueella, ja sellainen joka on mukana jalan liikkeessä viemässä jalkaa eteenpäin. Sen paremmin en sitä osaa selittää. Tämä lyhentyminen kuitenkin osoittaa sen, että takajalan ongelma on ollut jo pidemmän aikaa Nanalla Jänteet kun ei ihan hetkessä lyhene. Toisaalta niitten korjaaminen on todella vaikeeta ja aika epätodennäköistä, että saataisiin takaisin normaalipituuteensa enää.

Lisäksi vasemmalta puolelta löytyi viimeinen kylkiluu, joka oli pois paikaltaan. Todennäköisesti jonkun vanhan vamman seurauksena tai sitten selkärangan faskioitten vääntämänä. Kylkiluu saatiin kuitenkin paikalleen ja rankakin takaisin uomaansa. Nyt pitäisi sitten olla pari päivää ilman satulaa ja vaan talutella sekä 1,5 viikkoa hyppäämättä, jotta selkä saa rauhassa toipua hoidosta. Uusi hoito kerta on heti mun loman jälkeen. Harmi sinänsä lähteä lomalle, kun ei ehdi koittaa että miltä se nyt tuntuu hoidon jälkeen. Meidän vuokraaja hoitaa Nanaa mun reissun ajan, niin pitää sitten siltä kysellä tuntuiko eroa :)

Todella mielenkiintoista tuo hoito ja toivottavasti Nappula alkaa kulkea paremmin. Jännityksellä jäämme odottamaan.


tiistai 22. huhtikuuta 2014

Jonnan valmennus ja kesäkuvia

Viime tiistaina meillä oli taas Jonnan tunti. Nyt sain vihdoin kuvamateriaalia jakoonkin asti. Ei sitten tullut innostuksissani katsottua mitä kaikkea kameran mukana tuli ja en huomannut, että paketissa oli myös editointiohjelma CD:llä. Jatkossa on luvassa videokuvamateriaaliakin tänne.

Ja sitten aiheeseen eli tiistain valmennukseen. Saatiin tallikaverista seuraa tunnille, kun hän tulee meidän kanssa seuraaviin koulukisoihin, niin hän halusi osallistua myös muutamalle koulutunnille.Kyseinen ratsukko kisaa päälajinaan esteitä, mutta ovat jonkun verran treenanneet myös koulua ja kävivät meidän seurana viime syksynäkin yhden koulukisat.

Tunnilla lähdettiin alkuun tekemään voltteja ravissa molempiin suuntiin. Nana ei taas vaihteeksi halunnut taipua. En ehtinyt laukata alkuverkassa ja se vaikuttaa heti Nanan liikkeeseen. Laukka saa sen paikat aukeamaan.  Sitten tehtiin vähän ravi-käynti-siirtymisiä. 

Laukassa oltiin ensin pääty-ympyrällä. Siitä alettiin menemään pitkääsivua pitkin suoraan noin 10 metriä ja sitten taas jatkettiin ympyrän kaarta. Näin saatiin vähän suoristusta mukaan. Nana oli ihan ok, mutta paremminkin olisi voinut mennä. Se on kyllä niiiiiiin jäykkä.

Laukkojen jälkeen tehtiin vielä vähänvravissa kolmikaarista kiemura uraa ja keskiravia / askeleen pidennystä. Ne alkoivat jo sujumaan ihan kivasti. Ohessa pieni pätkä kolmikaarisista. Lisäykset Nanalta sujuu aika hyvin, mutta ongelma meillä on enemmänkin saada se takaisin niin että se pysyy kasassa. Siinä toki minun olemattomat vatsalihakset tarvittaisiin paremmin töihin, jotta saisin sen pysymään paketissa. Lisää treeniä, niin ehkä ne sieltä kaivautuu esiin :)



Nana ensimmäistä kertaa ilman loimea ulkona 2014


Tallin Börje-kissa hyppäs mun niskaan kun pidin evästaukoa :)
Nappula pääsi hyppäämään sunnuntaina

keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Kisakauden startti siirtyy

Torstaina tallityöntekijä soitti mulle kesken työpäivän, että Nana vaan kuopii tarhassa koko ajan. Normaalisti se vaan hengailee ja nököttää jossain nurkassa eli jotain oli pielessä. Onneksi ei ollut töissä mitään erikoista, niin pääsin samantien starttaamaan auton tallia kohden.

Tallille tullessa kuopiminen jatkui ja oli kuulemma yltynyt entisestään. Mitattiin lämpö, 37,9 astetta, eli normaali. Käytävällä Nana vielä venytteli ihan urakalla etupäätään, jota se ei normaalisti tee. Soitettiin sitten eläinlääkärille, joka käski talutella Nanaa, yrittää saada se juomaan ja seurailemaan tilannetta.

Siinä sitten taluteltiin ja juoteltiin ja välillä annettiin Nanan lepuuttaa itseään tarhassa. Alkuun kuopiminen jatkui tarhassa, joten otin sen takaisin talutukseen. Otin sen hetkeksi sisään, kun muutkin tuli syömään niin se rauhottui ja se aamun odotettu kakka tuli karsinaan :) Kaadoin myös ruokakuppiin sille lämmintä melassivettä, jotta voin seurailla juoko se ollenkaan, kun automaattikupista on vähän vaikea tietää onko heppa juonut vai ei. Kakan jälkeen myös vesi maistui :) Sitten Nana pääsi taas tarhaan ja sitten se vaan möllötti loppuajan tarhassa. Oireet oli hävinneet kokonaan. Päätin kuitenkin pyytää vielä eläinlääkärin paikalle tarkistamaan tilanteen, ettei sitten tule mitään jälkijuttuja myöhemmin. Eläinlääkärikin totesi Nanan vaikuttavan jo normaalilta, mutta suositteli antamaan Psyllium-kuurin 2 viikkoa ja ottamaan rauhassa seuraavat päivät ja hitaasti antamaan ruokaa.

Kävin vielä illalla taluttelemassa Nanaa ja se oli ihan normaali oma itsensä, paitsi kovin nälkäinen :) Kauheesti ei kuitenkaan voinut ruokaa raukalle antaa, ettei sitten yöllä saa mitään kohtausta. Aamulla tallityöntekijä kertoi Nanan olleen jo kiukkuinen, kun oli niin kova nälkä :D Enkä yhtään ihmettele, kun torstai meni noin puolella heinäannoksella normaaliin verrattuna. Nyt Nana on jo ihan oma itsensä ja treenit jatkuu.
Kian Bamse odottelin mun kans eläinlääkäriä ja pakeni riekkuvia kakaroita mun syliin :)


Marian ja Tiian remuavat lapset Bruno ja Pedro

Jami tuli tallille juoksuttamaan Nanaa, ilme on vähän epäileväinen :D
 

Jami pääsi vielä illan päätteeksi riekkumaan Zicon kanssa

tiistai 15. huhtikuuta 2014

Jonnan valmennus ja uusi videokamera testissä

Jes, sain vihdoinkin hommattua oikean videokameran, jota olen himoinnut jo pitkään. Gigantin outletista löytyi Panasonicin HC-V520 full-HD kamera, joka pääsi heti testiin. Virittelin kameran maneesin kulmaan kolmijalalle ja otin kännykällä yhteyden kameraan. Tää on niin hienoo nykyteknologiaa, kun voi käyttää kännykkää kaukosäätimenä suoraan hevosen selästä. Näppärää :)

Keskiviikkona Jonnan tunnilla oli tarkoitus valmistella Nanaa sunnuntain kisoja varten. Ei lähdetty tekemään ohjelmia vaan pyrittiin saamaan se läpi ja testailtiin muutamia osioita ohjelmista. Alussa lähdettiin tekemään voltteja siten että ensin puolikas voltti, siihen suoristus ja sitten toinen puolikas. Näin saatiin Nana vähän paremmin kantamaan itsensä ja myös taipumaan. Kisoja ajatellen tehtiin parit keskiravit ja pysähdykset ja peruutukset. Keskiravit lähti alkuun vähän nihkeesti, mutta viimeinen oli jo ihan ok. Pysähdykset ravista tuli yllättävänkin hyvin :D Ei olla niitä nyt vähään aikaan tehty. Peruutuksissa Nana helposti lähtee kääntymään vasemmalle. Sen kanssa saa aina olla tarkkana, että vasen ohja on hyvin tuntumalla ja näin sen saa peruuttamaan suoraan.

Laukassa aloitettiin myös volteilla ja näihinkin tehtiin alkuun suoristukset. Laukka on Nanalle niin vaikeeta tai kun se on niin jäykkä, niin tuntui ettei se käänny taas yhtään mihinkään :) Nana laitto urakalla hanttiin ja mä taistelin vastaan :D Loppua kohden se alkoi vähän antamaan periksi, mutta yhtään askeleen puolikastakaan ei voinut jättää ratsastamatta. Tultiin laukassa myös pari kertaa lävistäjä ja siitä siirtyminen raviin. Lävistäjät meni hyvin, mutta raviin siirtyminen ja siinä jatkaminen ei sitten mennytkään. Tai siirtyminen vielä ihan ok, mutta kun siitä piti jatkaa ravissa niin Nana hävisi avuilta karkuun. Se on aika iso haaste saada se alaspäin siirtymisissä pysymään avuilla.

Loppuun tehtiin vielä ravi-laukka-siirtymisiä ympyrällä, jossa Nana alkoi rentoutumaan ja pysymään avuilla. Taas sai tehdä töitä 1,5h ennen kuin se antoi periksi :D Ei oo helppoo tää ratsastaminen.

Video tulee myöhemmin, kunhan osaan käyttää sitä niin että saan sen vähän pienemmäksi. 4 GB:n videon lataaminen youtubeen viel yli 10 h, joten pitää vissiin sille tehdä jotain :D

maanantai 7. huhtikuuta 2014

Valmennuksia

Meillä on nyt tiukka tahti valmennuksissa, kun Jonna kävi toissa lauantaina ja heti perään tiistaina ja tulee taas  huomenna. Lauantaina ajattelin ensin että päästäisiin jo ulos kun aurinko paistoi, mutta yöpakkaset oli jäädyttäneet kentän eikä se vielä ollut ehtinyt aamupäivään mennessä sulamaan. Mentiin siis vielä sisällä. Iltaisin on kyllä jo päässyt hyvin menemään kentällä.

Valmennuksessa alotettiin käynnissä ympyrällä väistättäen takaosaa ulos ja siitä siirtyminen raviin. Ravissa samalla tavalla takaosa ulos ja siitä siirtyminen käyntiin. Näin saatiin aktivoitua takaosaa paremmin töihin. Tästä lähdettiin jatkamaan suoralle uralle avoja ravissa. Oikeassa kierroksessa ne sujui hyvin, mutta vasemmassa kierroksessa Nana ei oikein halunnut taipua rehellisesti. Se ei taipunut niskastaan läpi vaan kampesi päätään oikealle. Tarpeeksi monta kertaa kun jumpattiin, niin alkoi sujumaan paremmin, mutta haasteellista se oli. Parin kerran jälkeen siirryttiin toisen pitkän sivun sijaan pituushalkaisijalle ja tehtiin siinä siirtyminen käyntiin avossa ja siitä takaisin raviin. Juurikin tuon taipumisongelman takia ne sujuivat myös helpommin oikeassa kierroksessa. Vasemmassa kierroksessa piti keskittyä niin paljon avon ylläpitoon, että siirtymiset kärsi.

Laukassa jatkettiin avoilla siten että toinen pitkä sivu avoa ja sitten taas pituushalkaisijalle avoa. Pituushalkaisijalla käännettiin vielä voltti keskelle avolinjaa ja jatkettiin taas avoa. Oikealle sujui hyvin, kun mä vaan muistin itse ratsastaa kunnolla joka askeleen. Vasemmalle oli taas vaikeampaa, kun Nana kääntyy vasemmassa laukassa heikommin.Se tarvii todella vahvat ulkoavut. Koska alko oleen aika haastavaa tuo avo + voltti, niin jätettiin avo pois ja tultiin vaan pituushalkaisijaa suoraan ja siitä käännettiin voltille. Se alkoi jo sujumaan, kun taas itse muistin ratsastaa. On se vaan niin vaikeeta välillä :D

Tiistaina jatkettiin taas avoilla. Nyt Nana notkistui jo vähän helpommin. Töitä sain silti tehdä ihan joka askeleella niin kuin aina, jos haluan sen kulkevan edes sinne päin. Edelleen raviavoissa vasenkierros oli haasteellisempi kuin oikea. Avojen jälkeen otettiin vähän väistöjä ravissa. Siinä taas oikea kierros oli vaikeampi eli vasemman pohkeen väistäminen. Tahti ja muoto kärsi, kun taas oikean pohkeen väistössä tahti ja muoto säilyivät. 

Laukassa tultiin ensin lävistäjälle, siitä suoristus pituushalkaisijalle siitä voltti myötälaukan puolelle ja taas suoristus ja paluu lävistäjällä uralle.Ohessa erittäin epäselvä kuva selventämään oheista selitystä :)



Alkuun oli todella vaikeeta. Lähdin liian jyrkästi kääntämään lävistäjälle, suoristus onnistui kyllä hyvin ja samoin voltti, mutta sitten loppui tila maneesissa. Jollain viidennellä kerralla pääsin takaisin kulmaan asti, kun maltoin koota vähän enemmän laukkaa ja samalla ratsastaa sitä paremmin niin Nana ei päässyt venymään karkuun. Tässä tehtävässä joutui sekä Nana että minä olemaan skarppina minne mennään ja milloin, kun suunta muuttui melkein koko ajan :) Lopussa Nana liikkui todella hyvin, kunnes äitini, joka oli katsomassa ekaa kertaa Nanaa päätti rapsuttaa kissaa kyykistymällä ja samalla katosi Nanan näköpiiristä laidan taakse, niin siitähän neiti sitten päätti tehdä asian. Se loikkasi karkuun ja hyvä tatsi hävisi. Jouduttiin sitten jonkun aikaa työstämään että saatiin se yhtä hyvin avuille takaisin. :D Lopussa Nana oli kyllä tosi kivan oloinen ja rento :D

Tästä on hyvä jatkaa kohti seuraavaa valmennusta ja kauden ekoja kisoja :D Jännittää jo valmiiksi :)