sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Haaste - ennen kuin on liian myöhäistä

Tää on mun ensimmäinen haaste ja vaikuttaa hauskalta :) Näitä saa heitellä lisää.
"Tässä nyt ei muita sääntöjä ole, kuin että kerro kuka sinut haastoi, sekä kenet sinä haastat. Linkkien kera!"

Sain haasteen Hannalta:   ohanaconnemaras.blogspot.fi

MENNYT VUOSI

Paras muisto? 
Nanan tulo juhannuksena <3

Huonoin muisto?
Oli kyllä harvinaisen hyvä vuosi 2013 eikä oikein huonoja muistoja onneksi tullut tia ne on ainakin totaalisen unohdettu :)

Uudenvuoden lupauksesi?
Lupasin, että en syö viikolla herkkuja. Hyvin on pitänyt tähän asti ja toivottavasti pysyy jatkossakin :) Ei oo viikonloppuinakaan mitenkään tullut erityisesti herkuteltua, joten eiköhän se pidä :D

Vuoden kaviokas?

Nana ehdottomasti :D

Vuoden kuva?
Kuvaaja Vilma Töyräs, http://vilmakaroliina.kuvat.fi/
Meidän eka yhteinen voitto :) seura heB Provincialla ImRan kisoissa.

Vuoden harrastus?
Ratsastus, onko niitä muita? :D
 
Vuoden hauskin tapahtuma?
Keskiviikkoravit Vermossa :D Oon joskun pikkutyttönä käynyt raveissa ja nyt sitten kaverin kanssa päätettiin lähteä, kun oli siitä ollut jo monena vuonna puhe että mennään :D Oli hauska ilta :)

Tutustuitko uusiin ihmisiin?
Kyllä, esimerkkinä Nanan ihanat omistajat, jotka mahdollistavat tämän blogin kirjoittamisen :)

Vuoden laji?
Kouluratsastus vuodesta toiseen <3

TULEVA VUOSI
Tavoite kouluratsastuksessa?
Seuratasolla heA ja aluetasolla ainakin heB.

Tavoite esteratsastuksessa?
Eipä juuri tavoitteita ole, mutta onneksi sain hyvän vuokraajan, joka hoitaa tämän puolen :)

Aiotko onnistua pitämään uuden vuoden lupauksesi?
Tietysti :D

Mitä lajia haluaisit kokeilla?
Lännenratsastusta olen halunnut kokeilla jo pitkään. 

Jokin muu tavoite?
Koitan myös viettää enemmän aikaa mieheni ja koirani kanssa :D Ne jäi vuoden vaihteessa vähän vähälle huomiolle, kun Nanan edellinen vuokraaja lopetti ja ennen kuin seuraava löytyi, niin kävin sitten itse 6 kertaa viikossa tallilla.


Haastan seuraavat blogit mukaan haasteeseen:
http://kaisaj.blogspot.fi
http://heinijavaavi.blogspot.fi
http://kootussaravissa.blogspot.fi

Jonnan valmennus

Tiistaina oli siis Jonnan tunti pitkästä aikaa. Viimeksi Jonna kävi katsastamassa meidän satulan, jonka ohessa sitten myös katsottiin miten neiti liikkui. Silloin Nana oli todella jäykkä, mikä ei sinänsä ole ihme, kun sillä ei oltu päästy kunnolla ratsastamaan.

Tunnilla lähdettiin alkuun ympyrällä ravissa taivuttaan Nanaa ja avuksi vähän väistätimme takaosaa ulos. Näin saadaan se astumaan sisätakajalalla kunnolla alle.

Nanalla on oikea kylki todella jumi ja siksi se vasemmassa kierroksessa puskee ulkolavalla ja toisaalta kaatuu sisään. Oikeassa kierroksessa se ei taas tahdo taipua sisää vaan kulkee pökkelönä. Lähdettiin työstämään Nanaa volteilla siten että puoliväliin tuli aina muutaman askeleen suoristus. Näin saatiin se kantamaan hyvin itseään molemmilta puolilta.

Laukassa mentiin vuoron perään loivaa kiemuraa ja avoa pitkillä sivuilla. Siinä sama ajatus kuin volteilla, että saadaan Nana kantamaan itseään molemmista kyljistään. Tämä toimi hyvin ja Nana oli aivan loistava laukkojen jälkeen :D Alkuun Nana oli tosi raskas oikealle kädelle, mutta kun se antoi periksi, niin olisin voinut ratsastaa vaikka koko loppu yön :D Ihan huikee fiilis jäi :D Näillä eväillä taas jaksaa ens viikkoon :)

keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Viikonloppu tiukasti tallilla

Siinä hujahti mun viikonloppu tallilla. Tein tallin molempina päivinä ja lauantaina vielä ratsastin päälle, joten päivä venyi 11h mittaiseksi tallilla. Hain vielä ruokaa Nanalle lisää kotimatkalla, joten olin vasta 9 aikaan illalla kotona.
Ratsastettaessa Nanalla oli virtaa, kun se oli ollut aika kevyellä viikolla. Keskiviikkona kävi hieroja, jonka jälkeen annan aina vapaapäivän ja sitten perjantaina käytiin vaan kävelemässä maastossa ihanassa auringon paisteessa. Tältä reissulta on kuvia edellisessä postauksessa. Ratsain työskentelin ravissa ympyrällä väistäen takaosaa hetkittäin ulos, jolloin Nana joutuu astumaan paremmin sisätakajalalla alle. Se vetristää sitä helposti ja auttaa sitä käyttämään itseään. Sillä on oikean takajalan lihakset enemmän jumissa, niin se ei haluaisi oikein käyttää sitä. Mutta jumppaamalla senkin saa alle paremmin. Tuo jumi korostuu varsinkin oikeassa laukassa, kun se koittaa kompensoida sitä kääntämällä takaosan sisälle, jolloin se pääsee fuskaamaan ja sen takia saa olla tosi tarkkana siitä sen suoruudesta. Pitää taas jatkaa vastalaukkatreeniä, kun niillä saadaan siihen suoruutta lisää.
Nana ja Upi samisteli loimillaan :)
 
Sunnuntaina meillä kävi vuokraajakokelas testaamassa Nanaa. Katja oli taitava nuori ratsastaja, joka sai Nanan kulkemaan kivannäköisesti eteenpäin. Mukava saada hänet tiimiin mukaan. Tarkoitus on että Katja myös vähän hyppää Nanalla, kunhan nyt alkuun pääsee Nanan saloihin sisään. Innolla odottelen miten tää lähtee alkuun :)
Maanantaina Nana oli tosi superkiva :D Ei tehty mitään erikoista, vähän siirtymisiä ja sitten 3-kaarista ravissa. Nans oli hyvin kuulolla koko ajan :D Oikein mukava ratsastaa, vaikka olikin 18 astetta pakkasta.. Laukassa koitettiin vähän vaihtoja puomin yli. Välillä meni hyvin ja välillä huonommin. Pitäis vaan itse koittaa olla tekemättä liikaa, kun helposti huomaan että jään vähän jahtaamaan sitä vaihtoa ja sitten se ei suju.. Se ei sinänsä ole ihme :D Pitäis vaan muistaa olla rentona ja vaan jatkaa puomin yli uusin laukka-avuin. No, eipä noita vaihtoja sen kanssa oo tehtykään, joten jatketaan niiden reenaamista. Eilen oli taas Jonnan valmennus pitkästä aikaa, mutta siitä sitten lisää myöhemmin.. :)

perjantai 17. tammikuuta 2014

Valmennusta ja lihashuoltoa

Viime lauantaina Maria "Iia" Taberman kävi pitämässä meidän tallilla kouluvalmennuksia. Osallistuttiin Nanan kanssa mielenkiinnosta uuden valmentajan koulutunnille. Tunnilla oli 2 ratsukkoa, mikä oli sinänsä hassua, kun olen jo pitkään käynyt yksinäni aina tunneilla. Tallin muut ratsastajat aikovat jatkossa käydä Iian valmennuksissa viikottain, mutta me käydään vain silloin tällöin, sillä jatkamme Jonnan valmennuksessa. 

Iia oli hyvä valmentaja. Tehtiin paljon erilaisia tehtäviä tunnin aikana. Ensiksi oltiin isolla kananmunanmallisella uralla koko maneesissa. Siinä Iia katsoi, miten meidän hepat liikkuu yleensä. Nana on alkuun aina vähän hidas pohkeelle eikä oikeen liiku kunnolla selän läpi eteen päin. Siitä johtuen se on on usein myös alkuun aika levoton edestä. Tästä siirryttiin isolle neliölle, jossa alettiin ratsastamaan kulmat tarkkaan. Tämä oli asteen helpompaa, kun olin niitä juurikin Nooran blogin innoittamana treenannut. Toki niiden kanssa sai silti töitä tehdä, mutta ehkä vähän vähemmän kuin jos en olisi ollenkaan niitä tarkkaillut lähiaikoina. Kulmien ratsastaminen on kyllä yksi tärkeimpiä yksittäisiä kohtia kouluradalla ja pitäisi niitä muistaa itsekkin hyödyntää paremmin.

Neliöltä vaihdeltiin välillä isolle pääty-ympyrälle ja takaisin neliölle ja taas ympyrälle. Ympyrällä pääsi ratsastamaan vähän enemmän eteen. Nana alkoi liikkua huomattavasti paremmin, kun sitä otettiin kulmissa vähän takaisin päin ja ratsastettiin pohkeella taas suoralla eteen. Tällainen temponmuutosharjoitus sopii hyvin Nanalle, kun sillä saa sen takapäätä aktivoitua.

Tästä lähdettiin sitten vähän taivutteleen lisää ensin pitkä sivu kokonaan avoa muutama kerta. Nanalle tää on aika helppoa, kun sitä on niin paljon tehty. Sitten lisättiin haastetta ja otettiin puoleen väliin asti avoa, siitä 10 metrin voltti ja siihen perään hieman suluntapaista uralta kentän keskelle päin. Avo sujui edelleen hyvin, mutta tuo voltille kääntäminen voi sitten joskus olla neidille vaikeeta. Sille kun jää helposti sellainen junavaihde päälle että se vaan tekee sitä avoa tms eikä haluaisi poiketa siitä. No, muutama voltti oli sitten alkuun kaikkea muita kuin voltteja :D Myös sulun ajatteleminen jo tuntui haastavalta ja sitä se olikin, kun ei olla koskaan sulkua menty. Toki raviväistöjä ollaan tehty, mutta kun piti koittaa myös taivuttaa samalla, niin se olikin jo aika haasteellista. Onneksi sen suorittaminen ei ollut niin merkittävä osa vaan piti saada se edes pari askelta uralta sisään päin. Selvittiin siis kunnialla tästä :)

Lopussa siirryttin vielä keskihalkaisijalle laukassa. Aluksi mentiin ihan normaalisti pari kertaa keskihalkaisijaa pitkin suoraa. Suoraan ratsastus on myös aika vaikeaa, kun useimmiten on seinä tukena toisella puolella. Myös suoraan ratsastusta pitäisi muistaa treenata enemmän. Sitä voi treenata myös ratsastamalla uran sisäpuolella pari metriä, niin silloin hevonen ei saa seinästä tukea vaan joutuu kantamaan itse omat kylkensä. Normaalista siirryttiin ensin vähän lyhentämään laukkaa. Nanan kanssa ei juurikaan lyhennetty, kun oltiin se juuri saatu käyttämään itseään ja liikkumaan eteenpäin. Lopuksi vielä lisättiin laukkaa. Nana kyllä lähtee helpolla eteen, mutta askeleen venyttäminen saattaa jäädä vajavaiseksi, joten sen kanssa saa olla tarkkana. Lopussa tultiin vielä pari kertaa harjoitusravissa pituushalkaisijaa pitkin.

Nana liikkui tosi kivasti lähes alusta lähtien. Jossain vaiheessa se meinasi kyllä hyytyä ja varsinkin viimeiset 15 minuuttia sitä sai ihan urakalla ratsastaa, että pysyi halutussa askellajissa. Olisi pitänyt itse tajuta ottaa hetki käyntiä, kun siis ravattiin ja laukattiin koko tunti ilman taukoja. Se oli kyllä tosi rankkaa molemmille :) Ens kerralla osaan sitten pitää ehkä tauonkin. Nyt vaan olin niin fiiliksissä etten huomannut ajan kulua.

Keskiviikkona meillä kävi taas hieroja. Nanan selkä oli alkanut hyvin taas toimimaan sitten viime hieronnan, jolloin se oli liian pienestä satulasta johtuen mennyt pahasti jumiin. Nyt se oli taas aika elastinen. Oikealta puolelta lautasen kohtaa suurimmat lihakset oli kyllä pahasti vielä jumissa, johtuen sen vinoudesta, mutta kunhan saadaan se pidettyä suorempana, niin alkaa sekin helpottaa. Myös jalkojen venyttelyä pitää muistaa taas jatkaa pari kertaa viikossa, niin saadaan varsinkin sitä oikeaa takajalkaa paremmin liikkumaan.

Pitkän sepustuksen päätteeksi on hyvä saada vähän kuvia :) Käytiin tänään päiväkävelyllä ihanassa aurinkoisessa pakkassäässä :) Molemmat nauttivat kyllä täysin rinnoin ja otettiin auringosta kaikki irti :) Ihana päivä!






Josko siitä jotain syötävää vielä löytyisi :D










maanantai 6. tammikuuta 2014

Satulan vaihto

Ennen joulua kirjoittelinkin kuinka meidän satula todettiin liian kapeaksi ja se ehti jo katkaista karvoja selästä ennen kuin edes tajusin sitä. Ehdittiin siis ennen reissua testaamaan Pfiff Amaretto 3 ja toinen satula, jota en kuolemaksenikaan muista enkä kirjanpidoistani löydä :D Amaretto oli siis liian leveä ja siitä sain valmentajaltani kokeiltavaksi 2 levyisen, joka sitten taas otti rankaan kiinni, joten ei sopinut sekään.

Tässä se viikko heilahti hakiessa ja palauttaessa satuloita ennen kuin se sopiva viimein löytyi. Kokeiltiin vielä lisäksi ainakin BR koulusatula wide, Albion SL medium, Epplejeck M/MW, Thorowgood wide, E. Jeffes mediumwide ja Cliff Barsnby 3. Suurin osa oli liian matalia selkärangasta. Muutama näytti ihan hyvältä kun laittoi selkään ja vyön kiinni, mutta kun kiipesin selkään, niin ne painui rankaan kiinni, joten en voinut edes koeratsastaa. Ja se sopiva minkä katsoin ensin itse sopivaksi ja joka sitten vielä Jonnan kanssa todettiin sopivaksi oli aina niin ihana Kieffer Wien wide, 17,5" penkillä. Se oli ainut satula, jossa oli riittävän korkea säkätila. Lisäksi se oli juuri topattu ja vaan pari kertaa ollut toppauksen jälkeen käytössä, joten se on iskussa. Laitettiin kuitenkin ainakin alkuun vielä karva väliin, niin saa rauhassa selkä parantua vanhasta satulasta ja karvat kasvaa takaisin, kun ei tuu niin kovaa painetta selkään.
Uuden satulan kanssa poseeraus

Perjantaina Jonna siis kävi katsastamassa meidän kanssa satulan ja samalla vähän katsottiin, miten Nana kulkee sen alla. Se oli päässyt tosi pahasti jäykistymään kun en ollut sitä päässyt kunnolla ratsastamaan. Tallikaverimme ratsasti Nanaa kyllä hyvin joulun aikana, mutta sen jälkeen sitä ei oltukaan oikeen ratsastettu. Ei meinattu edes voltille taipua perjantaina eli oli se vaan tukossa. Lauantaina jatkoin samoilla volteilla ja sitten ne jo alkoi sujumaan. Laukassa sain oikeen käteni perjantaina ihan sairaan kipeeksi, mutta la se helpotti, kun hevonen kääntyi vähän helpommalla :) Kyllä se siten taas siitä lähtee rullaamaan, kun pääsee vaan jumppaamaan tasaisesti.

Sunnuntaina käytiin pitkästä aikaa maastoilemassa. Meillä on ihanat autottomat maastopolut peltojen keskellä, jossa pääsee turvallisesti maastoilemaan ja lisäksi hiekkatietä, jossa kulkee todella harvakseltaa autoja. Ei menty lujaa, mutta sellaista reipasta isoa ravia muutama pätkä kuitenkin. Nana selkeesti tykkäs tästä vaihtoehdosta maneesin sijaan ja samoin minä :D

Tänään sitten tehtiin taas kunnolla hommia. Puolitoista tuntia heilahti huomaamatta maneesissa. Alotettiin käynnissä takaosakäännöksillä. Ravissa tehtiin alkuun paljon voltteja, jotta sain taivutettua sitä kunnolla sisäpohkeen ympäri. Lisäksi vähän aikaa kahdeksikkoa ja avoja. Avot on kyllä Nanalla kivasti hanskassa sekä ravissa että laukassa. Toki koittaahan se aina luistaa ettei tarttis niin astua sisätakajalalla alle, mutta kunhan sille asettaa rajat, niin kyllä se tekee. Laukassa tehtiin myös voltteja alkuun, jotta saatiin se siinäkin taipumaan. Voltit meni kyllä huomattavasti jo paremmin heti alusta lähtien :) Loppuun vielä laukassa myös avoja. Loppuravit Nana meni tosi hyvin selkäänsä käyttäen ja itseään kantaen :D Jee, kyllä siitä vielä kouluhevonen kuoriutuu :)

Loppuun vielä muutamia kuvia
Nana viettää mielellään aikaa iltapäivisin mökissään

Kuikuilija